Afgelopen zaterdag, 21 september, stond in het teken van World Cleanup Day. Deze wereldwijde actie begon in 2008 in Estland, waar 50.000 mensen hun krachten bundelden om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Wat als een lokaal initiatief begon, is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met miljoenen vrijwilligers die zich inzetten om zwerfafval op te ruimen en mensen en groepen te verbinden. De organisatie achter deze dag, Let’s Do It World (LDIW), bestaat uit een netwerk van meer dan 210 landen.

In Leusden wordt er al regelmatig opgeruimd door de vrijwilligers van Opgeruimd Leusden. Elke twee maanden organiseren zij een opruimochtend vanuit De Groene Belevenis, waarbij vaste vrijwilligers samenkomen om tussen 9 en 12 uur de omgeving schoner te maken. Tijdens World Cleanup Day wordt er altijd iets extra’s georganiseerd om de ochtend feestelijk te laten verlopen. Dit jaar was, net als voorgaande jaren, de koffiekar van MangiApe – de Italiaanse delicatessenzaak in de Biezenkamp – aanwezig. Geert-Jan trakteerde de vrijwilligers op heerlijke koffievarianten, en met een Italiaanse lekkernij erbij werd er gezellig nagepraat over de bijzondere vondsten van die dag.

En die waren er zeker! Zo vonden twee vrijwilligers een tas in de sloot. Tot hun verrassing bleek er nog een portemonnee met pasjes in te zitten. Na wat speurwerk via Google werd de eigenaar opgespoord en gebeld. De tas bleek negen maanden geleden uit een auto te zijn gestolen en had al die tijd in de sloot gelegen.

Een andere opvallende vondst kwam van vaste vrijwilliger Wim van Hell. Hij vond in de Schammer een biljet van 50 euro. Vol enthousiasme kondigde Wim aan dat hij tijdens de volgende opruimochtend, op 23 november, trakteert op taart. Een smakelijke besteding van zijn vondst!

Ondanks het mooie weer, wat zorgde voor een iets lagere opkomst, zat de sfeer er goed in en werd er weer veel afval verzameld. Kortom, het was een geslaagde dag! Loop jij op 23 november ook mee?

In de rubriek De Gouden Grijper van Opgeruimd Leusden wordt steeds een andere vereniging, onderneming of instelling uitgedaagd om mee te helpen onze omgeving schoon te houden. Wil je ook deelnemen of meer informatie? Neem dan contact op via: judith@opgeruimdleusden.nl.