Stoptober is een initiatief waarin onder andere KWF, Longfonds, Hartstichting en het ministerie van VWS samenwerken om zoveel mogelijk mensen te helpen stoppen met roken. Het is een bewezen succesformule: 70% van de deelnemers stopt daadwerkelijk en begint niet meer met roken. Toch rookt in Nederland nog altijd ruim 16% van de mannen en 11% van de vrouwen, en dit gebeurt niet alleen thuis met een asbak in de buurt.

Dit zien we terug op straat. Onlangs besteedde Opgeruimd Leusden in deze rubriek aandacht aan Frans van Zaalen en zijn peukenstofzuiger. Ondanks dat er een boete van 140 euro staat op het op straat gooien van peuken, gooit nog steeds 75% van de rokers hun peuken op straat. Schrikbarend veel, zeker als je weet dat één peuk maar liefst 1000 liter water kan vervuilen! Een filtersigaret bevat stevig samengeperste plastic vezels, waarin tijdens het roken giftige en kankerverwekkende stoffen achterblijven. Eén peuk bevat meer dan 4000 giftige stoffen, waaronder lood en arsenicum. Deze stoffen komen door wind, regen en via het riool in ons water terecht en vergiftigen planten, vissen en indirect ook de mens. Nicotine wordt zelfs teruggevonden in diverse gewassen en ons eten.

Om de strijd aan te gaan tegen peuken op straat introduceert Opgeruimd Leusden het Peukendoosje. Dit kleine doosje past gemakkelijk in je broekzak of handtas, zodat je na het oproken van je sigaret de peuk hierin kunt doen en thuis of in de dichtstbijzijnde prullenbak kunt weggooien. Op donderdag 3 oktober zijn deze doosjes door Janny Appel en Judith van der Geest van Opgeruimd Leusden uitgereikt aan de winkeliers van The Read Shop Leusden en Primera Poelman. Rokers die niet meedoen aan Stoptober, maar wél willen bijdragen aan een peukenvrij Leusden, kunnen een gratis doosje ophalen bij deze winkels. Binnenkort zijn de doosjes ook af te halen bij het Huis van Leusden.

Ken jij iemand die regelmatig een peuk op de grond gooit, of ben je zelf een roker? Haal dan gratis zo’n handig peukendoosje op bij een van de genoemde punten. Zo help je mee om Leusden peukenvrij te houden en onze leefomgeving schoon en gezond te maken. Kleine moeite, groots resultaat!